|
2024-02-17 20:58:01, szombat
|
|
|
Az egyik legegészségesebb gyümölcs fajták közé tartozik a mazsola!
A mazsola hatékony a légszennyezés, a füst, a fény hatására keletkező szabadgyökök elpusztításában. A szabadgyökök károsítják sejtjeinket, és nagy szerepet játszanak a korai öregedésben. A mazsola hatékonyan késlelteti a ráncok megjelenését és a szarkalábak feltűnését is.
A mazsola jelentős mennyiségű antioxidánst tartalmaz, olyan mértékben, hogy megelőzi az áfonyát, az epret, a málnát, a narancsot, szilvát, almát és a körtét is.
Mazsola történelem
A mazsola tulajdonképpen édes aszalt szőlő. Mazsolaszőlőt már i.e. 2000-ben is termesztettek Egyiptomban és Perzsiában. Értékes gyümölcs volt - az ókori görögök és a rómaiak a fogyasztás mellett díszítésként is használták, valamint díjként adták a sportolóknak.
Bár rendszeres termesztése a meleg, mediterrán tájakon kezdődött, valószínűleg az egyiptomiak voltak az elsők, akik a szőlőszemeket tartósítás céljából a napra tették ki szárítani és nem bort készítettek belőle.
A szőlőfürtöket a teljes érésig a tőkén kell hagyni, a szüret után a szemeket válogatjuk, és napra kiterítve szárítjuk. A szárított szőlő mindenfajtáját mazsolának nevezzük.
A mazsolának többféle változata van, színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is. A mazsolának a friss gyümölcshöz hasonló előnyei vannak - a színes szőlőből készült mazsola azonban értékesebb, ugyanis a színes héjban bioflavonoidok találhatók, valamint P-vitamin, mely a baktériumokkal és vírusokkal szemben könnyen felveszi a harcot. (A P vitamin együtt dolgozik a C vitaminnal testünkben számos betegség leküzdésén.)
A mazsola egész évben elérhető. Ha már megkezdtük a csomagolást, zárt üvegben, hűtőszekrényben akár egy évig is eltarthatjuk. Sütemények ízesítéséhez kiválóan helyettesíthetjük vele a cukrot.
A mazsola egyetlen hátránya, hogy mivel szárított, a cukortartalom magasabb benne. Ha nem a kedvencünk és nehezünkre esik magában fogyasztani, keverjük a szárított gyümölcsöt a reggeli müzlinkbe, joghurtba, kefirbe, együtt könnyebben elfogyasztjuk. Jótékony hatásait ugyanis kár lenne mellőznünk az életünkből!
Az aszalt szőlő, a mazsola ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de szárított formában hatóanyagai koncentrálódtak. Teljes tömegéből - fajtától függően - körülbelül 30% gyümölcscukor, 28% szőlőcukor.
Szervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével.
Olyan értékes, a szervezet működéséhez állandóan szükséges és elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium és a foszfor. A mazsola kiváló vasforrás is.
A mazsola gyógyhatásai
Természetes szőlőcukortartalma folyamatos, egyenletes energiát biztosít az egész szervezetnek, különösen az izom-, szív- és agyműködés számára.
A mazsola rengeteg bórt tartalmaz, mely ásványi anyag a menopauzán átesett nőkben bizonyítottan lassítja a csontvesztést. A maximális csontvédő hatás érdekében szórjuk kalciumban gazdag joghurtba.
A benne levő vitaminok, ásványi anyagok, szerves gyümölcssavak (borsav, almasav, citromsav) erősítik és tisztítják a testet.
Magas élelmi rost és gyümölcssav tartalma serkenti az emésztést.
Kálium tartalma miatt enyhe vízhajtó hatású, tisztítja a keringési rendszert.
Gyorsan felszívódó energia tartalma csökkenti a fáradtságot, rost tartalma viszont segíti a felesleges cukrok kiürítését.
Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola baktérium- és vírusölő hatású, gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, fogyasztása cukortartalma ellenére is jót tesz a fogaknak és az ínynek.
Egyes kutatások szerint gátolhatja az allergia kifejlődését, ami sejtvédő, antioxidáns hatóanyagaival magyarázható.
Antioxidáns, rezveratol (csak a sötét fajtáknál) tartalma védi a szervezetet a sejtkárosító anyagoktól, így hathatós segítsék a rák kialakulásának megelőzésében.
A mai kutatások megerősítették, hogy jelentős B-vitamin tartalma hatékonyan segíti az idegrendszer egészséges működését, szőlőcukortartalma pedig frissíti az agytevékenységet és segít pajzsmirigy alulműködés esetén.
A mazsola fogyasztásával a cukorbetegeknek vigyázniuk kell, mert sokkal magasabb a cukortartalma, mint a szőlőnek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: legegészségesebb, agytevékenységet, tulajdonságokkal, koncentrálódtak, elengedhetetlen, életfunkciónkat, szervezetünkben, hűtőszekrényben, cukorbetegeknek, elpusztításában, hatóanyagaival, tulajdonképpen, gyulladásgátló, megerősítették, mindenfajtáját, bioflavonoidok, baktériumokkal, fogyasztásával, kialakulásának, megelőzésében, elfogyasztjuk, cukortartalma, csontvesztést, szőlőfürtöket, gyümölcssavak, bizonyítottan, szőlőszemeket, cukortartalom, termesztettek, antioxidánsok, mazsolaszőlőt, légszennyezés, létfontosságú, gyümölcscukor, kifejlődését, gyógyhatásai, egyik legegészségesebb, mazsola hatékony, fény hatására, szabadgyökök károsítják, korai öregedésben, mazsola hatékonyan, ráncok megjelenését, szarkalábak feltűnését, mazsola jelentős, mazsola tulajdonképpen, ókori görögök, fogyasztás mellett, egyiptomiak voltak, szőlőszemeket tartósítás, napra tették, teljes érésig,
|
|
|
|
egyik legegészségesebb, mazsola hatékony, fény hatására, szabadgyökök károsítják, korai öregedésben, mazsola hatékonyan, ráncok megjelenését, szarkalábak feltűnését, mazsola jelentős, mazsola tulajdonképpen, ókori görögök, fogyasztás mellett, egyiptomiak voltak, szőlőszemeket tartósítás, napra tették, teljes érésig, tőkén kell, szüret után, szemeket válogatjuk, szárított szőlő, mazsolának többféle, friss gyümölcshöz, színes szőlőből, színes héjban, mazsola egész, mazsola egyetlen, cukortartalom magasabb, szárított gyümölcsöt, reggeli müzlinkbe, aszalt szőlő, mazsola ugyanolyan, friss szőlő, úgynevezett szabad, szabad gyökök, úgynevezett antioxidánsok, szervezet működéséhez, mazsola kiváló, mazsola gyógyhatásai, egész szervezetnek, mazsola rengeteg, menopauzán átesett, maximális csontvédő, benne levő, keringési rendszert, felesleges cukrok, mazsola baktérium-, allergia kifejlődését, sötét fajtáknál, sejtkárosító anyagoktól, idegrendszer egészséges, mazsola fogyasztásával, cukorbetegeknek vigyázniuk, legegészségesebb, agytevékenységet, tulajdonságokkal, koncentrálódtak, elengedhetetlen, életfunkciónkat, szervezetünkben, hűtőszekrényben, cukorbetegeknek, elpusztításában, hatóanyagaival, tulajdonképpen, gyulladásgátló, megerősítették, mindenfajtáját, bioflavonoidok, baktériumokkal, fogyasztásával, kialakulásának, megelőzésében, elfogyasztjuk, cukortartalma, csontvesztést, szőlőfürtöket, gyümölcssavak, bizonyítottan, szőlőszemeket, cukortartalom, termesztettek, antioxidánsok, mazsolaszőlőt, légszennyezés, létfontosságú, gyümölcscukor, kifejlődését, gyógyhatásai, sportolóknak, magyarázható, szabadgyökök, díszítésként, sejtkárosító, ízesítéséhez, eltarthatjuk, valószínűleg, sejtpusztító, szervezetnek, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4963
- e Hét: 29854
- e Hónap: 61340
- e Év: 266041
|
|
|